fbpx
Komfor Vašeg doma

Petak, 13 Ožujak 2020 15:54

Korona virus i klimatizacija

U ovom ćemo tekstu govoriti o izbijanju Korona virusa, da li pročistači zraka mogu pomoći u smanjenju širenja zaraznih bolesti i može li Vas vaš kućni klimatizacijski sustav zaštititi od COVID-19 pandemije. Podijeliti ćemo sa Vama i savjete kako poboljšati kvalitetu zraka u zatvorenim prostorima, što je važno tijekom cijele godine, posebno tijekom sezone prehlada i gripa. 


Što je Korona virus?

Nedavno smo vidjeli ljude kako koronavirus navode kao "prehladu" ili "gripu" u pokušaju ublažavanja panike koja okružuje ovu pandemiju. Realnost je takva da je, na neki način, to gotovo istina. Prema WebMD-u, većina nas je imala jedan od uobičajenih koronavirusa, poput vrsta koje uzrokuju infekcije sinusa i grla, barem jednom u životu.

Trenutna pandemija proizlazi iz novog Korona virusa, koji je dobio ime COVID-19. Iako je ovaj otkriven u prosincu 2019. godine, u prošlosti smo vidjeli ozbiljnije oblike Korona virusa kao što su Bliskoistočni respiracijski sindrom (MERS) i teški akutni respiratorni sindrom (SARS).

Znanstvenici širom svijeta zajedno rade na određivanju mogućnosti liječenja i ishodima za COVID-19 ali još prerano za govoriti o tome. U međuvremenu, preporučuje se često pranje ruku, izbjegavanje bolesnih ljudi i masovnih okupljanja te ostanak u kući kada je to moguće.


Kako pročistači zraka i klima uređaji štite Vaše zdravlje?

Pročistači zraka rade poprilično kako ih i zamišljate - usisavaju zrak i zatim izbacuju pročišćeni zrak. Mnogi ih učinkovito koriste za borbu protiv alergija te pružaju efikasno rješenje za uklanjanje neugodnih mirisa iz Vašeg doma. Sve u svemu, fantastično rade na uklanjanju velikih čestica poput plijesni, polena i peruti kućnih ljubimaca iz zraka no imaju i svoja ograničenja.

Na primjer, standardni HEPA (high-efficiency particulate air) filter može uhvatiti 99% loših stvari koje lebde/lete u Vašem domu. Ovo je sjajna vijest za općenito poboljšanje kvalitete zraka u zatvorenom prostoru te kao takvo ima zdravstvene koristi. Međutim, virusi poput COVID-19 i drugih mnogo su manji od bakterija i drugih zagađivača, što ih čini mnogo težim za uklanjanje/filtriranje.


 Mogu li kućni pročistači zraka i klima uređaji filtrirati Korona viruse?

Budući da se vjerovalo (naglasak na prošlo vrijeme) da je Korona virus "zračna" bolest, Američko društvo inženjera za grijanje, hlađenje i klimatizaciju (ASHRAE) objavilo je resurse za pomoć pri borbi sa ovom pandemijom. Obuhvaćaju smjernice za kvalitetu zraka u zatvorenim prostorima, stambenim zgradama, zdravstvenim ustanovama i još mnogo toga. Znamo da su neke bolnice već počele postavljati protokole kako bi zaštitile pacijente, ali što je s našim domovima?

Neki proizvođači filtera za zrak testiraju proizvode široke potrošnje (posebno HEPA filtere) na "zračne" viruse, a rezultati djeluju obećavajuće. Jedna stvar koju treba imati na umu je da iako HEPA filtri mogu zarobiti virus, on neće biti uništen. Umjesto toga, on će ostati "živ" unutar filtra sve dok može poživjeti. U nekim slučajevima to može biti i devet dana.

Za one koji žele biti oprezniji, dostupni su industrijski pročišćivači zraka koji mogu temeljitije očistiti zrak. Iako su možda učinkovitiji u sprječavanju širenja bolesti "zračnih" virusa, imaju tendenciju da imaju znatno višu cijenu. Morati ćete odmjeriti sve faktore da biste utvrdili isplati li se Vam se takva financijska investicija dugoročno.

Danas su znanstvenici sigurniji kako se COVID-19 prenosi kapljičnim putem, a ne zrakom.


Zaključak

Može li moj pročistač zraka ili klima uređaj filtrirati COVID-19?
Odgovor je kratak i jasan - ne može.

Pratite upute nadležnih tijela te držite do vlastite higijene i često perite ruke. Za sada to su jedine opcije koje Vam mogu pomoći u smanjenju rizika oboljenja.

Nemojte nasjedati na lažne reklame koje Vam govore kako ćete sa nekim filterima ili pročistačima smanjiti rizik od COVID-19 jer to jednostavno nije put kojim se ovaj virus širi.

Bilo da su u tijeku sezone prehlada i gripa, sezonske alergije ili se jednostavno bavite obnovom Vašeg doma, usredotočiti se na poboljšanje kvalitete zraka u zatvorenom prostoru uvijek je dobra ideja. Određene čimbenike, poput veličine kućanstva i prisutnost kućnih ljubimaca treba uzeti u obzir prilikom pregleda mogućnosti.

Aeres Vam može dati smjernice kako zrak oko sebe učiniti zdravijim. Predlažemo Vam da pogledate Panasonic Etherea klima uređaje sa Nanoe-X tehnologijom koja dokazano utječe pozitivno na kvalitetu zraka u Vašem domu. Više o Nanoe-X tehnologiji saznajte ovdje.

Sa koronavirusom Vam nažalost ne možemo pomoći.