Energetska učinkovitost klimatizacijskih uređaja i kako štede novac?

Energetska učinkovitost klimatizacijskih uređaja i kako štede novac?

Energetska učinkovitost klimatizacijskih uređaja postaje sve važniji faktor u današnjem svijetu, kada svi tražimo načine da smanjimo svoj utjecaj na okoliš i da uštedimo novac na računima za energiju. Izbor energetski učinkovitog uređaja ključan za zaštitu okoliša i za uštedu novca. Postoje nekoliko načina na koje možete odabrati energetski učinkovit klimatizacijski uređaj. Potražite uređaje sa visokim SEER i SCOP vrijednostima, što označava omjer između količine energije koju uređaj troši i količine rashladne, odnosno topline energije koje proizvodi.

SEER i SCOP - u čemu je razlika?

SCOP (Seasonal Coefficient of Performance) i SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio) su mjere učinkovitosti klimatizacijskih uređaja. Obje mjere odražavaju koliko efikasno uređaj koristi energiju kako bi proizveo određenu količinu grijanja, odnosno hlađenja.

 • SCOP se koristi za procjenu učinkovitosti grijanja klimatizacijskog uređaja tijekom sezone grijanja. Točnije, SCOP izračunava omjer između količine toplinske energije koje proizvodi uređaj i količine energije koju potroši tijekom iste sezone. Što je SCOP veći, uređaj je učinkovitiji.
 • SEER je sličan SCOP-u, ali se koristi za procjenu učinkovitosti hlađenja klimatizacijskog uređaja tijekom sezone hlađenja. Točnije, SEER izračunava omjer između količine rashladne energije koje proizvodi uređaj i količine energije koju potroši tijekom iste sezone. Što je SEER veći, uređaj je učinkovitiji.

SCOP (Seasonal Coefficient of Performance) učinkovitost se obično izračunava korištenjem sljedeće formule:

SCOP = (kWh godišnje grijanje / (kWh godišnje električne energije potrošene za grijanje + kWh godišnje električne energije potrošene za drugu upotrebu)) * 3,6

Gdje su:

kWh godišnje grijanja: Količina godišnje proizvedene toplinske energije iz klima uređaja.
kWh godišnje električne energije potrošene za grijnje: Količina godišnje potrošene električne energije za grijanje.
kWh godišnje električne energije potrošene za drugu upotrebu: Količina godišnje potrošene električne energije za druge potrebe, poput rada svjetla i korištenja druge električne opreme.
3,6: Faktor pretvorbe

SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio) učinkovitost se obično izračunava korištenjem sljedeće formule:

SEER = (kWh godišnje hlađenja) / (kWh godišnje električne energije potrošene za hlađenje)

Gdje su:

kWh godišnje hlađenja: Količina godišnje proizvedene hladne energije iz klima uređaja.
kWh godišnje električne energije potrošene za hlađenje: Količina godišnje potrošene električne energije za hlađenje.

Kada kupujete klimatizacijski uređaj, važno je potražiti one s visokim SCOP i SEER vrijednostima, što znači da su učinkovitiji i da ćete uštedjeti novac na računima za energiju.

Osigurajte da uređaj ima funkcije koje pomažu u učinkovitom upravljanju klimom, poput automatskog prebacivanja načina rada i funkcije za prilagodbu temperature. Filteri za čišćenje zraka također igraju važnu ulogu u energetskoj učinkovitosti, tako da se uvjerite da uređaj ima dobar filtracijski sustav.

Zašto je SEER vrijednost često veća od SCOP?

SCOP vrijednosti su često niže od SEER vrijednosti zato što SCOP uključuje i druge potrebe za električnom energijom uz hlađenje, dok SEER uključuje samo potrošnju električne energije za hlađenje. Korištenjem drugih uređaja poput svjetiljki i računala za koje nije potrebna klima uređaj, dovodi do veće potrošnje električne energije u ukupnom izračunu SCOP-a. Zbog toga su SCOP vrijednosti često niže od SEER vrijednosti, jer uključuju i dodatne potrebe za električnom energijom.

Prednosti klima uređaja nad ostalim izvorima grijanja:

Klimatizacijski uređaji imaju mnoge prednosti nad drugim načinima grijanja, što ih čini idealnim za korištenje u svakom domu ili poslovnom prostoru.

 • Učinkovitost: Klimatizacijski uređaji često su učinkovitiji od drugih načina grijanja, posebno ako su visokokvalitetni i imaju visoke SEER i SCOP vrijednosti. Ovo znači da ćete uštedjeti novac na računima za energiju.
 • Kontrola temperature: Klimatizacijski uređaji omogućuju vam da točno kontrolirate temperaturu u svom domu, što vam omogućuje da stvorite udoban okoliš koji odgovara vašim potrebama.
 • Čist zrak: Klimatizacijski uređaji imaju filtre za pročišćavanje zraka koji uklanjaju prašinu, alergene i druge nečistoće iz zraka, što pomaže u održavanju čistog i zdravog okoliša.
 • Tiši rad: Moderni klimatizacijski uređaji su dizajnirani tako da rade što tiše, što ih čini idealnim za spavaće sobe i druge osjetljive prostore.
 • Lakoća upotrebe: Klimatizacijski uređaji su jednostavni za upotrebu i često imaju funkcije kao što su daljinsko upravljanje, automatsko prebacivanje načina rada i samodijagnoza.
 • Kompatibilnost s drugim sustavima: Klimatizacijski uređaji se često mogu kombinirati s drugim sustavima, kao što su sustavi za grijanje i hlađenje, što pomaže u stvaranju jedinstvenog i učinkovitog sustava za kontrolu temperature.

Što je inverter tehnologija i kako štedi električnu energiju, odnosno novac?

Inverter je električna tehnologija koja se koristi u klimatizacijskim uređajima i drugim uređajima za kontrolu temperature. Inverterska tehnologija omogućuje klima uređajima da točno kontroliraju svoju snagu i brzinu rada, što znači da se ne moraju isključivati i uključivati kada žele postići željenu temperaturu. Korištenjem inverter tehnologije u klimatizacijskom uređaju, može se uštedjeti novac na nekoliko načina:

 • Učinkovitost: Inverterski klima uređaji su učinkovitiji od konvencionalnih klima uređaja jer omogućuju precizno podešavanje snage i brzine rada, što znači da ne troše previše energije dok rade.
 • Manja potrošnja energije: Inverterski klima uređaji koriste manje energije jer ne moraju stalno raditi na punoj snazi kako bi održali željenu temperaturu. Ovo znači manje troškove energije i niže račune za energiju.
 • Kontinuirano radno stanje: Inverterski klima uređaji su dizajnirani tako da rade kontinuirano u optimalnom radnom stanju, što znači da često troše manje energije nego konvencionalni klima uređaji koji se moraju isključivati i uključivati.
 • Niže troškove održavanja: Inverterski klima uređaji također imaju niže troškove održavanja jer ne troše previše energije, što znači manje habanja komponenata i manje potrebe za popravcima.

Što je inverterski kompresor?

Inverterski kompresor je ključni dio inverterskog klima uređaja. Radi na principu variranja brzine rada kompresora kako bi se osigurala optimalna kontrola temperature. Inverterski kompresor koristi inverter tehnologiju da bi kontrolirao brzinu kompresora, što omogućuje precizno podešavanje temperature u prostoru. Kad se klima uređaj uključi, inverterski kompresor počinje s minimalnom brzinom i postepeno je povećava kako bi se postigla željena temperatura. Kada se temperatura postigne, inverterski kompresor se smanjuje na minimalnu brzinu kako bi se održala željena temperatura. Ukoliko se temperatura u prostoru mijenja, inverterski kompresor automatski podešava brzinu kako bi se održavao željeni temperaturni režim. Inverterski kompresor omogućuje kontinuirano variranje brzine rada kompresora kako bi se osigurala optimalna kontrola temperature. To dovodi do učinkovitijeg rada i manje potrošnje energije, što rezultira nižim troškovima za energiju i većom učinkovitošću.

Inverterski kompresor omogućuje klima uređajima da rade efikasnije i da štede energiju.

Zaključno, energetska učinkovitost klimatizacijskih uređaja značajna je za zaštitu okoliša i uštedu novca. Potražite uređaje sa visokim SEER vrijednostima i funkcijama koje pomažu u učinkovitom upravljanju klimom. Učinite svijet boljim i uštedite novac kupovinom energetski učinkovitog klimatizacijskog uređaja.