fbpx
Kako odabrati klima uređaj?

Kako odabrati klima uređaj?

Što je bitno pri odabiru klima uređaja?

Kod odabira klima uređaja važno je razmotriti veličinu prostorije, učinkovitost, energetsku učinkovitost, glasnoću, dodatne značajke i druge čimbenike. Proračun kapaciteta klima uređaja na temelju veličine prostorije ključan je za optimalnu učinkovitost. Također, važno je obratiti pažnju na energetsku oznaku uređaja i potrošnju energije. Uređaji s Eco funkcijom i inverter tehnologijom (svi klima uređaji koje imamo u ponudi su inverterski) pomoći će u smanjenju troškova. Važno je razmotriti i funkcije poput daljinskog upravljanja, čišćenja zraka i filtriranja, kao i glasnoću koja će utjecati na udobnost korištenja. Važno je obratiti pozornost na marku i pouzdanost, te provjeriti recenzije drugih korisnika prije kupnje.

Koja se formula koristi za izračun kapaciteta klima uređaja?

Formula za izračun kapaciteta klima uređaja ovisi o brojnim čimbenicima kao što su veličina prostorije, izolacija, broj osoba u prostoriji, izvor topline (npr. broj električnih uređaja), vrsta stakla, orijentacija prostorije, itd.

Jedna od najčešćih formula za izračun kapaciteta klima uređaja je:

Kapacitet (kW/h) = V x T x 4,5

gdje je:

V - volumen prostorije u kubicima (m3)
T - razlika u temperaturi između željene i vanjske temperature u stupnjevima Celzijusa

Ova formula daje samo okvirnu vrijednost kapaciteta koji Vam je potreban za Vašu prostoriju, stoga se preporučujemo da se posavjetujete sa nama kako biste utvrdili točan kapacitet potreban za Vaše potrebe.

Koje su izvedbe klima uređaja i kada se primjenjuju?

Postoje tri glavne izvedbe klima uređaja: prijenosni, prozorski (single mono) i split/multi sustavi.

Prijenosni klima uređaji su mobilni i jednostavni za upotrebu, ali nisu tako učinkoviti kao druge vrste. Idealni su za manje prostore ili za privremeno korištenje.

Prozorski klima uređaji montiraju se u otvor prozora i hlade jednu prostoriju. Obično su jeftiniji od split sustava, ali su manje učinkoviti i estetski manje privlačni.

Split/multi sustavi sastoje se od unutarnje i vanjske jedinice koje su spojene cijevima za hlađenje i grijanje. Oni su najčešći i najučinkovitiji izbor za hlađenje većih prostora, a mogu se instalirati u više prostorija s više unutarnjih jedinica spojenih na jednu vanjsku jedinicu (multi split izvedba).

Koji su tipovi klima uređaja i koja je njihova primjena?

Postoji pet glavnih tipova klima uređaja: zidni, podni, podstropni, kazetni i kanalni.

Zidni klima uređaji su najčešći i najpristupačniji. Montiraju se na zid unutar prostorije te hlade ili griju zrak u prostoru.

Podni klima uređaji postavljaju se na podu prostorije i najčešće se koriste u prostorima u kojima je potreban veći osjet topline te u prostorima u kojima nema dovoljno prostora za zidne ili stropne jedinice.

Podstropni klima uređaji smješteni su ispod stropa, a uglavnom se koriste u poslovnim prostorima.

Kazetni klima uređaji su montirani u strop i djelomično su ukopani u njega, zbog čega su manje vidljivi. Koriste se u velikim prostorima i zahtijevaju složeniju ugradnju.

Kanalni klima uređaji skriveni su u stropu ili zidu i uključuju razvodne cijevi koje ih povezuju s ventilacijskim otvorima u različitim dijelovima prostorije. Koriste se u velikim prostorima ili u prostorijama s niskim stropovima.

Pri odabiru klima uređaja važno je uzeti u obzir dimenzije prostorije, proračunati potrebni kapacitet, razmotriti način ugradnje te usporediti prednosti i nedostatke različitih tipova klima uređaja kako bi se pronašao najbolji uređaj za Vaše potrebe.

 

Aeres Klimatizacija logo

Aeres d.o.o.
Trinajstići 56, 51215 Kastav
Radno vrijeme: pon-pet 08:00-16:00
OIB: 00497801901
IBAN: HR 82 2402 0061 1009 2275 0
+385 51 677 795
 : prodaja@aeres.hr

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter i budite obaviješteni o nadolazećim popustima i novim klima uređajima.

Sigurno plaćanje

VisaMastercard®Maestro®DiscoverDiners Club InternationalDiners Club International sigurna kupnjaMastercard® Identity Check™Visa SecureCorvus Pay