Dizalice topline mogu imati različite izvedbe, ovisno o načinu rada i primjeni.

Evo nekoliko primjera izvedbi dizalica topline:

  • Split sustav: Split sustav se sastoji od vanjske jedinice i unutarnje jedinice. Vanjska jedinica sadrži kompresor i kondenzator te je smještena izvan zgrade. Unutarnja jedinica, koja sadrži isparivač, ventilator i ostale komponente, smještena je unutar prostora koji se želi grijati ili hladiti. Split sustavi se najčešće koriste u zračnim dizalicama topline.
  • Monoblok sustav: Monoblok sustav kombinira sve komponente dizalice topline u jednoj vanjskoj jedinici. Ove jedinice su samostojeće i kompaktnije od split sustava. Monoblok dizalice topline su često korištene u zračnim dizalicama topline.
  • Vodene dizalice topline: Vodene dizalice topline mogu biti izvedene kao jednostupanjske (single-stage) ili višestupanjske (multi-stage). Jednostupanjske dizalice topline imaju jedan kompresor koji radi na istom kapacitetu, dok višestupanjske dizalice topline imaju više kompresora koji se koriste ovisno o uvjetima rada. Višestupanjske dizalice topline pružaju veću fleksibilnost i učinkovitost.
  • Dizalice topline s toplinskim akumulatorima: Ove izvedbe dizalica topline koriste toplinske akumulatore za skladištenje viška topline tijekom razdoblja s manjom potrebom za grijanjem. Toplinski akumulatori omogućuju iskorištavanje i skladištenje viška topline koji se može koristiti kada je potražnja veća.
  • Dizalice topline s višestrukim izvorima topline: Neki sustavi dizalica topline mogu biti konfigurirani za korištenje više izvora topline istovremeno. Na primjer, dizalica topline može koristiti i zrak i zemlju kao izvore topline, koristeći najpogodniji izvor ovisno o uvjetima i zahtjevima.

LG dizalice topline
LG Therma V dizalice topline

LG dizalica topline zrak-voda THERMA V omogućuje grijanje, hlađenje i zagrijavanje potrošne tople vode (PTV) bez korištenja fosilnih goriva, pružajući 100% obnovljivu energiju za učinkovit, udoban dom.

LG dizalice topline su održivi sustavi grijanja i hlađenja s vrlo malim utjecajem na ...